Brush peny pro Bujo a malý text

Milujete kaligrafii a přemýšlíte nad jejím praktickým využitím? Pak můžete zkusit posílat krasopsané pohledy a nebo si krasopisně vést diář. Záleží na vás, jestli to budou "jen" krasopsané poznámky v klasickém tištěném diáři a nebo to vezmete z gruntu a povedete si Bullet Journal. Každopádně budete potřebovat brush peny. Brush peny s malým hrotem, které se hodí pro drobnější písmo, které bychom běžně napsali propiskou. 

IMG_2985

Brush peny s malým hrotem

Tyto brush peny se někdy označují jako Fine Brush. Jedná se o brush peny s malým textilním hrotem, který má kolem 2mm na délku. Tyto brush peny vynikají jemností linií, které jsou schopny napsat. Vzhledem k tomu, že se jedná o štětcový fix s velmi tvrdým hrotem, daří se tenká čára relativně snadno, ale na tu tlustou čáru, kterou v kaligrafii píšeme v tahu směřujícím dolů musíte hodně tlačit. 

Vzhledem k velkému tlaku, který při psaní tlusté čáry vyvíjíme, je potřeba dávat pozor na včasné uvolnění tlaku aby v přechodu mezi tlustou a tenkou čárou nevznikal tzv. zobáček. Jinak je ale psaní těmito brush peny velmi příjemné a patří k těm nejoblíbenějším.

Speciální písanky pro malý brush pen

Pro ty z vás, co je kaligrafie láká a rádi by ovládli brush peny s malým hrotem jsem vytvořila speciální písanku, která vám poradí s družením brush penu, s kaligrafickou technikou a s tréninkem abecedy i slov. Písanku pro vás otestovaly i expertky na Bullet Journal Míša v Šálku a Veronika Šudová a na jejich instagramu se můžete dočíst, co si o ní myslí.

image-brushpen-bujo_01

Písanka ke stažení

Níže si můžete stáhnout dvě ukázkové stránky z písanky. Vybrala jsem si pro vás jednu stránku z teorie, kde si ukážeme jak brush pen správně držet a praktickou část zastoupí trénink základních tahů.

Bujo-pisanka_ukazka-drzeni Bujo-pisanka_zakladni-tahy

Jaké brush peny jsou v nabídce

Tombow Fudenosuke patří k těm nejoblíbenějším na trhu. Na trhu jsou dvě varianty Hard a Soft. Jak už název napovídá, brush peny se liší v pružnosti hrotu. Varianta Hard má velmi pevný hrot a je schopna jemných linií a skvěle se ovládá i úplnému začátečníkovi. Verze Soft má hrot stejně velký jako Hard ale je pružnější a poddajnější a díky tomu je i intenzita linií o trochu výraznější. Já osobně preferuji variantu Soft, více mi vyhovuje poddajnost hrotu. Přechody mezi jednotlivými liniemi jsou plynulejší. Brush peny Fudenosuke můžete kromě černé barvy pořídíte i v několik dalších základních a neonových barvách. A co se týká bullet journalu, jsou moje nejoblíbenější.

Brush peny UniPin Fine line jsou také velmi zajímavými zástupci dané kategorie. Brush peny disponuji jemným středně tvrdým hrotem ve čtyřech barvách (černá, sv. šedá, tm. šedá a sépia). Ke všem výše zmíněným výhodám brush penů s malým hrotem má UniPin navíc světlostálý a permanentní inkoust, který je voděodolný, jsou tak vhodné i pro kombinaci s akvarelem a k použití do kronik a fotoalb.

Letošní jaro si firma UniBall připravila novinku v podobě zajímavých sad, kde jsou nakombinované brush peny a linery. Sady skvěle využijete na kaligrafii, handlettering a Bullet Journal.

small-brush2

Pentel Sign Pen patří také k velmi oblíbeným brush penům s malým hrotem. Velikostí a pružností hrotu odpovídají Fudenosuke Soft a zajímavé je na nich barevná paleta. Skvěle se hodí pro psaní pohledů. Inkoust je na vodní bázi.

Tato "svatá trojice" patří k tomu nejlepšímu co nám brush peny s malým hrotem nabízejí, ale určitě to není vše. 

Permanentní světlostálý inkoust má i brushpen Mangaka fine a Sakura Pigma fine. A milovníci specialit si mohou pořídit brush pen Bimoji XT1 nebo XT2Kuretake Fude Pen No. 7 "HOSO-TAKU".

A tady se můžete podívat na krátké video o brush penech