Velký přehled kaligrafických špiček

Kovová špička, kaligrafická špička, perko nebo hrot... názvů je mnoho, ale vyznat se v nich těžké není. Tak se pojďme podívat, jaké špičky se hodí na moderní kaligrafii.

spicky-imageOstrá a pružná

Při psaní písma Copperplate a většiny moderních stylů písem v moderní kaligrafii se používají hroty s ostrou špičkou, které jsou pružné.

Kovová špička na moderní kaligrafii musí být hlavně špičatá a musí mít středem hrotu proříznutí viz. obrázek. Na tvaru rezervoáru (otvoru) a množství vybrání tolik nezáleží. Čím více bude vaše špička prořezaná, tím hustší inkoust použijte na psaní. Díky proříznutí se špička při zatlačení rozevře a my tak můžeme psát silnou linku, naopak když netlačíme, linka je tenká.

Špiček s ostrým hrotem je mnoho typů, mnoho značek a mnoho tvrdostí.

Já osobně používám tyto:

spicky-image2

 

perka-vzornikŠířka stopy?

Špičky mohou vypadat podobně, ale šířka stopy možná podobná nebude. To, jak tlustou čáru je špička schopná napsat ovlivňuje její pružnost. Po přitlačení se kovová ramínka špičky rozestoupí a díky tomu vznikne tlustá čára. No a čím měkčí špička je, tím větší roztažení a tím širší stopa. A to už známe od Brush penů... čím širší čára, tím větší písmo. Abych měla přehled o tom, co moje špičky umí, připravila jsem si vzorník, který snad pomůže i Vám.

perka-vzornik

 

A co dál?

Před prvním použitím, je potřeba špičku odmastit! Správné odmaštění perka rozhodne o tom, zda se vám bude psaní dařit a pero s vámi bude spolupracovat. Kovový hrot je opatřen olejovým konzervačním nátěrem, který chrání perko před korozí, ale nerozumí si s inkoustem. Na mastném perku inkoust nedrží, rychle stéká, dělá takzvané „blopy“ a pero nepíše. Možností je několik. Můžete použít odlakovač, prostředek na nádobí, bramboru a nebo moje nejoblíbenější opálení nad plamenem svíčky.

A jak skladovat... Jedná se o kov a protože jsme ho při odmaštění připravili o ochraný film, je nutné se o kovové špičky starat, aby nezkorodovaly. Po každém psaní špičky opláchněte, zbavte zbytků inkoustu, usušte a nechtě dokonale proschnout na vzduchu, až poté je schovejte do krabičky. Nikdy neukládejte špičky do krabičky nebo pouzdra vlhké.

 

 

spicky