Škola kaligrafie – Technika a základní tahy

Právě jste vykročili na cestu za poznáním moderní kaligrafie. Bude to cesta úžasná, během které se naučíte trpělivosti, vylepšíte svůj rukopis, ovládnete krasopis a budete neustále rozvíjet svou kreativitu.

tahyTechnika je základ

Krasopis brushpenem je hlavně o tlaku. Rozdílný tlak vaší ruky na špičku fixu vytváří silné a tenké linie písma. Nebojte se na štětcový hrot zatlačit. Čím větší tlak, tím silnější čára a výraznější kaligrafický efekt.

Pište plynule, tlak přidávejte postupně od 0% do 100%. Základní praktické pravidlo zní, že tlak uplatňujeme při tazích směrem dolů, zatímco směrem nahoru jemně kloužeme po papíru a tvoříme tenkou linku.

Pozice těla je také velmi důležitá. Proto dbejte na to, ať se nad stolem nehrbíte a máte dostatek světla.

TIP: Než se vám technika dostane pod kůži, doporučuji si v duchu neustále opakovat: nahoru tenká, dolů silná. Protože na začátku musí hlava připomínat ruce, co má dělat. Ale nebojte, častým tréninkem si správnou techniku zafixujete a ten tichý hlásek v hlavě budete moci vypnout.

 

zakladni-tahyTahy

Kaligrafie není kouzlo, ale řemeslo jako každé jiné. Proto vyžaduje intenzivní cvičení a trénink. Snažte se krasopsát kdykoliv budete mít chvíli čas a hlavně chuť. Stačí krátké časové úseky, například 15 minut u odpolední kávy.
Nejprve natrénujte sedm základních tahů, ze kterých se pak v malých obměnách skládá celá abeceda.

 

Materiály ke stažení

Pracovní List_médium

Pracovní List_tužka

Základní Tahy - Tužka

Základní Tahy

Jak správně držet brushpen?

Pro dobrý výsledek je důležité správné držení brushpenu. Zpravidla platí, že brushpen byste měli držet výše než jste zvyklí u běžných psacích potřeb. Díky správnému držení fixu se vám budou dobře tvořit tenké a silné linie písma a hrot fixu se nebude tolik opotřebovávat.

Brush peny pro začátečníky:

Stabilo Brush pen 68

Sakura Koi Coloring Brush

BrusshAbles od Kuretake

Brush peny s menším hrotem:

UniPin Brush pen

Pentel Sign Pen

Brush peny s měkým hrotem:

Real Brush Clean Color

 

Praxe

Pár pravidel pro trénink základních tahů:

1. Dbejte na správné držení brush penu nebo tužky.

2. Dopřejte si dostatek místa pro psaní, hodně světla a hlavně klid.

3.Pište pomalu, začátky v kaligrafii jsou o trpělivosti. Zatněte zuby a vydržte to. Při pomalém psaní se vám bude na začátku ruka třást, takže tenká linie nebude tak plynulá, jak byste si přáli, ale trénink a opakování vše zlepší. Dostaví se jistota a třes se vytratí. Rychlost vám určitě na začátku nepomůže.