Jaký akvarelový papír vybrat?

Často se mě ptáte, jaký akvarelový papír se hodí pro moderní kaligrafii a blending. Akvarelový papír je v moderní kaligrafii velmi oblíbený zejména kvůli svým schopnostem a pevnosti pro výrobu plakátů a přání. Není ale nic horšího, než když se papír kroutí, při blendingu se barvy nerozpíjí, tak jak si přejeme. Pak plýtváte časem, svou energií a hlavně brush peny. Proto jsem se sepsala tento článek, abych vám pomohla se správným výběrem a ušetřila váš čas i peníze.

struktura-akvareloveho-papiru2

Jak vybrat akvarelový papír?

Papír na akvarel můžete mít v blocích (skicácích) nebo si pořídit pár jednotlivých archů. Setkáte se s blokem lepeným i s kroužkovou vazbou. Akvarelové bloky bývají často lepené po všech čtyřech stranách, takový papír se při malbě nekroutí. Po dokončení a zaschnutí malby papír jednoduše z bloku odříznete.

imagine-bloc_0

Akvarelový blok CANSON Imagine vyniká velmi hladkým papírem.

to_1135-xl-watercolour-aquarelle_4

Řada bloků s označením XL od CANSON jsou sázka na jistotu za super cenu.

muse-aquarelle-image

Akvarelový blok značky MUSE

 

Podle čeho vybírat akvarelový papír?

  • složení papíru – celulóza, bavlna, len
  • gramáž – plošná hmotnost papíru. Číslo značí hmotnost papíru o ploše 1 m2. Pro přiblížení: kancelářský papír má gramáž 80 g.
  • povrchová úprava – lisovaný za studena, lisovaný za tepla, rough

Složení akvarelového papíru

Akvarelové papíry se liší podle jejich složení. Ty méně kvalitní jsou tvořeny z celulózy, kvalitnější obsahují určité procento „hadroviny“ a ty nejkvalitnější bývají ze 100% bavlny. Čím vyšší podíl bavlny papír obsahuje, tím lepší je schopnost absorpce tekutiny a jsou odolnější.

Povrchová úprava akvarelových papírů

Nejoblíbenější papíry jsou ty lisované za studena. Struktura papíru ovlivňuje, jak bude výsledný motiv působit. Tady ale každý milovník moderní kaligrafie zažije malé dilema. Vzhledem k jemnosti linií písma je vhodné vybírat papír s velmi jemnou a hladkou strukturou, ale samotnému akvarelovému efektu při blendingu naopak velmi sluší papíry s výraznější strukturou. Musíte se tedy rozhodnout, zda upřednostníte barevný efekt nebo plynulost linií.

Cold press nebo Hot press

akvarelovy-papir-textura

kvarelový papír cold press (lisovaný za studena)

Je lehce strukturovaný a ideální pro moderní kaligrafii a blending. Ocení je začátečník i pokročilý tvůrce. V této kategorie najdete nejširší zastoupení. Osobně mám nejraději tyto bloky s akvarelovým papírem lisovaným za studena.

– Blok Aquarelle od MUSE
– XL Aquarelle od CANSON
– Watercolour Pad od Drasca

Akvarelový papír hot press (lisovaný za tepla)

Má velmi hladkou strukturu a skvěle se hodí pro plynulost linií písma. Tento papír se ale nedoporučuje pro ty, kteří s klasickým akvarelem začínají. Tento typ papíru je vhodný spíše pro profesionály a náročné umělce.

Akvarelový papír rough (hrubý)

Tento velmi strukturovaný a tvrdý papír sedne profíkům a všem, kteří chtějí experimentovat. Tento typ papíru velmi svědčí akvarelovému efektu. Může docházet k přerušování nátěrů, a díky tomu vznikají zajímavé motivy. Ale co se týká tenké černé linie, tento papír není vhodné pro příliš malé písmo a jemné linie.

Ukázka barvy na povrchu papíru

struktura-akvareloveho-papiru3

Gramáž akvarelového papíru

Gramáž akvarelového papíru by měla být minimálně 200 g/m2. Čím vyšší gramáž, tím lepší schopnost pojmout tekutinu.

Může se zdát, že je toho hodně, ale vlastně to nejdůležitější je, zda vám papír vyhovuje. Proto, aby se blending na akvarelovém papíru vydařil, je důležitý i správný výběr brush penů. Abych vám pro začátek usnadnila výběr akvarelových papírů, sestavila jsem testovací balíček, který obsahuje pět druhů akvarelového papíru pro vaše zkoušení a testování.

V jednom z dalších článků si rozebereme jednotlivé značky akvarelových papírů a porovnáme si je.

Díky akvarelovému papíru si můžete v kaligrafii hrát s blendingem a pak to může vypadat například takto.

akvarel-banner