Jak začít s krasopsaním?

Také obdivujete umění krasopisců a každého kdo umí hezky psát? Chcete se to také naučit? Můžete to zkusit i z pohodlí domova. A pokud nebudete ani po týdnech tréninku spokojeni, nemusíte zoufat a můžete se přihlásit.

Existuje nepřeberné množství stylů a v rámci každého stylu mnoho druhů písem a stylů a jako začátečníci z toho můžete být nejdříve trochu zmatení. Osobně mám nejraději moderní kaligrafii psanou brush penem (štětcovým fixem), je nejjednodušší na naučení a na pomůcky i nejméně náročná. Tento styl písma najdete také pod názvem brush lettering. Základním předpokladem fixů a per používaných při brush letteringu je pružný a špičatý hrot, jako má kulatý štětec. Od brush letteringu se můžete snadno odrazit k moderní kaligrafii psané perem a inkoustem, ta už je náročnější na správný výběr pomůcek. Ale díky volnosti stylů písma není, dle mého názoru, až tak náročná na preciznost.

Na moderní kaligrafii obecně mě nejvíce baví pestrost písma a volnost stylů, každý si tak přijde na své. Oproti klasické kaligrafii, kde je kladen velký důraz na preciznost a dokonalé napodobení mistra. V klasické kaligrafii se nejčastěji používá perko s kovovými špičkami a inkoust a jedno z nejoblíbenějších písem pro začátečníky je Copperplate.

Také se ještě můžete setkat s gotickou kaligrafií (gothic calligraphy), která je tvořena paralen perem (plochý hrot), ale tomuto písmu a nástroji jsem nikdy nepřišla na chuť.

image-brush-lettering2

Brushlettering

image-copperplate2

Kaligrafie

image-gottic

Gothic calligraaphy

 

A když jsme si udělali pořádek ve stylech, můžeme pokročit dál.

Čím a na co budete psát?

V podstatě na cokoliv. Papír by měl být co nejhladší a nejjemnější. Pro snadnější trénink si můžete pořídit speciální blok určený na trénink kaligrafie. Takový blok má jemný papír a z pravidla bývá předlinkovaný tak, aby vám s krasopsaním na začátku nejvíce pomohl. Linky vám pomohou s proporcí a sklonem písma. S papíry můžete i experimentovat, někdo upřednostňuje tečkovaný papír a jiný zase kostičky. Záleží na vaší osobní preferenci.

Písanka nebo kniha

Mnohdy je to s kaligrafií v začátcích jako bychom se vrátili do první třídy, a tak mnozí ocení speciální písanku moderní kaligrafie. Taková “krasopísanka” se stane vaším průvodcem při tréninku moderní kaligrafie. Písanka, kterou jsem vytvořila, vás naučí základy moderní kaligrafie a postupně si projdete cvičné tahy, abecedu od A do Z a procvičíte psaní slov a jejich spojování do kompozic. V písance je jak předloha pro obtahování, tak dostatek prostoru pro vlastní cvičení a krasopsaní. Samozřejmostí je krátká teorie a součástí je brush pen, kterým je písanka napsána.

Na trhu se setkáte i s knihami o moderní kaligrafii, ale tyto knihy z pravidla neřeší detailně základy psaní, ale spíše vám pomáhají s následným rozvojem stylů a nabízí inspiraci pro další tvoření. Já mám nejraději Abecedu krasopsaní (Tanja Cappellová) a Z lásky k písmu (PrinTinTin).

Jak trénovat

Díky YouTube není nic snadnějšího než si najít vhodné tutoriály, a pak už jen psát, psát a psát. Moderní kaligrafie vyžaduje trpělivost a cvik. Většinou trvá několik týdnů, než jste opravdu „vypsaní“ (pokud poctivě a často trénujete). Mě se nejvíce osvědčilo trénovat pár minut, trénink nikdy nebyl nijak dlouhý (max 1 hodina), za to ale často, skoro každý den. Musíte dát ruce šanci zvyknout si na brush pen a na novou techniku. Ale nevzdávejte se, výsledek za to stojí. Krásný a úhledný krasopis je naší nejlepší vizitkou a jeho využití je široké.


Takhle krasopíšu já

Tak a můžete se do tréninku pustit. Pokud i tak ale budete cítit, že byste raději dostali k písmu dostatek času, prostoru a dohled nad technikou, pak se podívejte na mé vypsané termíny kurzů Psaní je hraní na mých webových stránkách.