Svatební "plexi" jmenovky

Jak vyrobit jedinečné svatební jmenovky z plexiskla? Hitem posledních svatebních sezon jsou elegantní a krásné jmenovky z průhledného plexiskla. Pokud chcete vaše svatební hosty oslnit a udělat na ně dojem ještě než usednou za sváteční stůl tyhle éterické jmenovky jsou tou pravou volbou. V tomto článku vám poradím jak plexi jmenovky vyrobit a zjistíte, že to není vůbec těžké.

 

Materiál

Plexi jmenovka by měla vypadat jako dokonalé sklíčko, ale také záleží na životním prostředí a z toho důvodu já volím čiré recyklované plexisklo, ze kterého si nechávám laserem vyřezávat jednotlivé tvary. Okraje jsou díky tomu krásně jemné a hladké. Co se tloušť ty týká, já volím 3mm plexisklo, ale vhodné by bylo i 2mm. 

Tento materiál jsem zvolila kvůli tomu, že je mimořádně šetrný k životnímu prostředí - suroviny použité při výrobě pocházejí z recyklované plexisklo. Je to ekologický plast vyrobený udržitelným způsobem. Má vysoká průhlednost a je o polovinu lehčí než sklo a má výrazně vyšší odolnost.

Proti poškrábání je materiál oboustranně zabezpečený ochrannou fólií, kterou je před psaním potřeba odstranit.

Plexi jmenovky můžete koupit u mě na e-shopu. Pokud máte zájem o speciální tvar nebo jiný počet, nebojte se mi napsat na tereza@brushpen.cz.

plexi 

Kaligrafie a plexi jmenovky

Kvůli hladkému materiálu musíme volit speciální psací potřeby. Co se jmenovek a drobného písma týká, máme dvě možnosti.

  1. Akrylový fix

Ve chvíli, kdy vzniká tento článek není na českém trhu k dispozici brush pen s akrylovým inkoustem a s dostatečně malým hrotem, abychom mohly "sklíčka" přímo popsat. Z toho důvodu je potřeba použít akrylové fixy s klasickým pevným a tenkým hrotem a uchýlit se k falešné kaligrafii. Falešná kaligrafie znamená, že píšete "monolinkou" a každý tah směřující dolů a při použití brush peny by vznikl pouhým přitlačením na štětcový hrot vy musíte zdvojit, tak aby výsledný efekt imitoval použití štětce.

Falešná kaligrafie je sice zdlouhavější, ale zase je vhodná i pro úplné kaligrafické začátečníky pro které je ovládnutí brush penu obtížné.

  1. Pero a akrylový inkoust

Nejjemnější a nejelegantnější písmo vytvoříte pomocí klasického kaligrafického pera.Aby písmo na plexisklu drželo, je nutné použít akrylový inkoust nebo tuš. Je důležité aby byl inkoust hustší, měl dobrou kryvost a držel i na hladkých površích. Já propsaní na jmenovky používám inkousty Colorex, Letteria a Sennelier.

rozdil.pismoSvatební písanka

Díky tomu, že je plexisklo čiré je výroba jmenovek velmi jednoduchá a zvládne ji i úplný kaligrafický začátečník. Vytvořila jsem novou svatební písanku, která vám se vším pomůže. V písance naleznete kaligrafickou teorii, základní tahy a krásnou elegantní abecedu. Do písanky můžete trénovat brush penem s malým hrotem (Fudenosuke Hard, Unipin brush, Bimoji XT1, Mangaka Fine) nebo klasickým perem a inkoustem (špička General Handwriting nebo Copperplate 2). Navíc v písance naleznete spoustu předloh se svatební tématikou a slova, která na jmenovky určitě patří.

Když budete chtít vaše jmenovky vytvořit snadno a rychlo, stačí sklíčko přiložit na předlohu z písanky a fixem nebo perem pouze obtáhnout. 

A protože svatební jmenovky to jsou hlavně jména a protože je v českém kalendáři bezmála 370 jmen a to se na stránky nové svatební písanky nevešlo, připravila jsem si pro vás on-line rozšíření, které si můžete zakoupit k písance a vytisknout. Díky tomu budete mít dostatek předloh pro vaše jmenovky.

IMG_3382

Podbarvení plexi jmenovek

Když už máme jmenovky popsané je na čase jmenovky barevně podbarvit a sladit je tak s ostatními svatebními doplňky. K podbarvení jmenovek můžete použít akrylové barvy. Ideální je volit barvu matnou a hustou a počítejte s tím, že vždy je potřeba udělat dvě vrstvy. Pro nanášení barvy je ideální širší plochý štětec s jemnými syntetickými vlákny.

Další možnost je použít akrylové fixy, já mám nejraději DecoBrush Pigment od Karin. Velkou výhodou použití fixu je že na sklíčku vznikne tenký vrstva barvy a nejsou patrné tahy štětcem. Použít můžete jak matné tak metalické brush peny DecoBrush. Ale jako u barvy je potřeba udělat dvě vrstvy a mezi jednotlivými barvami musí první vrstva dobře zaschnout.

Barvu nanášíme vždy z rubové (spodní) sklíčka. A ideální je jmenovku nejprve popsat a až poté vytvářet pozadí, jinak nebude možné tak jednoduše použít předlohy z písanky.

podbarveni

Před psaním a nanášením barvy není potřeba plexisklo odmašťovat, plastový výřez je chránění fólií, kterou před psaním odstraníte. Pokud byste se  ale setkali s tím, že vám bude barva na sklíčko špatně chytat, můžete plexi odmastit. Stačí použít teplou vodu a Jar, není nutné používat agresivní odmašťovače.

Video návod

Závěr

Doufám, že tento článek pomůže kreativním nevěstám, které se rozhodnou své svatební hosty oslnit svou kreativitou a vlastnoručně vytvoří krasopisné jmenovky z plexiskla. Samozřejmě si jmenovky nemusí vytvářet sama nevěsta, ale může ji pomoci kamarádky, družička, maminka a další. Jmenovka může sloužit i jako malý památka na výjimečný den pro každého hosta.